Jump to content
The library informs: You made it! Varmt välkommen till Lysekils nya e-boksbibliotek!
Cover for Fria själar : Ideologi och verklighet hos Locke, Mill och Benedictsson
Isbn: 978-91-4623-040-3
Publisher: Wahlström & Widstrand
Category:
Philosophy
Accessible since: June 2015

E-book

Fria själar : Ideologi och verklighet hos Locke, Mill och Benedictsson

En av samtidens ofta hävdade sanningar om den västerländska människan är att hon är fri. Fri att välja -- allt från tvättmedel och elbolag till personlighet och livsstil. I Fria själar för Nina Björk fram en motberättelse till denna frihetens fiktion.

Nina Björk argumenterar för att människan i grunden är en beroende och relationell varelse, som skapas i samspelet med andra människor och med den natur hon är en del av. Mot drömmen om den fria själen ställer hon sanningen om den beroende kroppen.

I bokens fokus står analyser av tre författares texter: den brittiske 1600-talsfilosofen John Locke, 1800-talstänkaren John Stuart Mill och den svenska författaren och dagboksskribenten Victoria Benedictsson. Alla bar de på en dröm om den suveräna fria människan. Och alla tvingades de på olika sätt att förneka människans tillstånd av beroende. Hur ser det tänkande ut som leder till drömmen om oberoende? Vilka är dess grundläggande premisser?

Fria själar är Nina Björks avhandling i litteraturvetenskap.

Nina Björk, född 1967, är författare och skribent på Dagens Nyheters kulturredaktion, bosatt i Lund. Hon debuterade 1996 med Under det rosa täcket, en av senare års mest betydelsefulla böcker för feminismen i Sverige. 1999 kom Sireners sång, om modernitet och kön, som belönades med Gerard Bonniers essäpris.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone