Jump to content
The library informs: You made it! Varmt välkommen till Lysekils nya e-boksbibliotek!
Cover for Den svarta katten i Mosul
Isbn: 978-91-7795-014-1
Publisher: Bokförlaget Polaris
Category:
Society & Culture
Accessible since: January 2018
Narrator: Rachel Mohlin
Length: 7 hours 53 minutes

Audiobook

Den svarta katten i Mosul

Journalisten Puk Damsgård har flyttat sitt skrivbord till Mosul i Irak för att kunna skildra kriget på nära håll. Hon finns på plats under offensiven mot den islamiska staten (IS), den mest omfattande militära operationen i landet sedan 2003, i den största staden som IS någonsin har styrt.

I Den svarta katten i Mosul berättar Damsgård om en serie gripande människoöden från ett land där inbördeskrig, militärer och terroristgrupper har påverkat livet för miljoner irakier.

Hur behåller man något slags vardagsliv i en stad präglad av terror? Med personligt anslag skildrar Damsgård vad som händer med ett land där alla själar är till salu, i en konstant överlevnadskamp. Hur allt korrumperats av krig. Men hon skildrar också de osynliga vardagliga revolutionerna och de människor som söker ljuset istället för att springa efter döden.

Under en lång tid levde Puk Damsgård med en grupp irakiska soldater för att fullt ut se bakom krigets fasad. I boken skildrar hon bland annat en ung mans resa hem från invasionen, där han förlorade sina vänner i en självmordsbombares attack. Hon beskriver en familjs öde under IS styre i Mosul, och en konstnär som upptäcker en hemlig fiol mitt bland vapen och militäruniformer på basaren i staden. Och hon jagar fatt på en svart huskatt i Mosuls murar.

Den svarta katten i Mosul är en berättelse full av överraskningar och motsatser men mest av allt ett vittnesbörd om mänsklig kraft och överlevnadsvilja.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone