Jump to content
The library informs: You made it! Varmt välkommen till Lysekils nya e-boksbibliotek!
Cover for Illa känd
Isbn: 978-91-8934-351-1
Publisher: Bookea
Category:
Memoirs & Biography
Accessible since: January 2021

E-book

Illa känd

Under andra halvan av 1800-talet var Uppsala en stad i snabb expansion. Folk lämnade landsbygden för ett liv i den växande staden. Några fann lycka och framgång. Andra hamnade i samhällets marginaler, sällan uppmärksammade eller dokumenterade. Tvillingarna Per och Johan Stafbom och deras familjer representerar den utsatthet och trångboddhet som var ? ertalets verklighet i dåtidens Uppsala och Uppland. Pojkarna var födda utom äktenskapet år 1834, av en mor som enligt församlingsprästen var illa känd i bygden.

Boken är resultatet av en forskningsinsats som började på landsarkivet i Uppsala slott under 80-talet och avslutades med DNA-databaser i USA tre decennier senare. Den ständigt närvarande frågan har varit: vem var tvillingarnas pappa?

Genom boken skildras tvillingarnas uppväxt och liv, samt umbäranden som deras familjer och barn ? ck genomgå i den viktiga brytningstiden mellan jordbruks- och industrisamhälle.

 

Tomas Stavbom är uppvuxen i Märsta och ättling till bokens huvudpersoner. Han har jobbat på Regionförbundet och är sedan 2020 på Handelskammaren i Uppsala län. Detta är hans fjärde hembygds- och släkthistoriska bok.Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone