Jump to content
The library informs: You made it! Varmt välkommen till Lysekils nya e-boksbibliotek!
Cover for Efter kolonialväldet: Två romaner om en övergiven värld
Isbn: 978-91-7893-474-4
Publisher: Modernista
Category:
Novels
Accessible since: June 2021

E-book

Efter kolonialväldet: Två romaner om en övergiven värld

Nobelpristagaren V. S. Naipauls främsta romaner i vacker samlingsvolym

Romanen Ett hus åt Mr Biswas [1961] blev V. S. Naipauls stora internationella genombrott. Det är berättelsen om Mohun Biswas, en hinduisk man på Trinidad som vill komma upp sig i världen men mestadels misslyckas. Han gifter in sig i den inflytelserika familjen Tulsi, men får inte del av familjens status, utan blir snarast mer hunsad. Hans mål i livet blir till sist att äga sitt eget hus.
I Vid flodens krök [1979] fortsätter Naipaul sin illusionslösa skildring av den postkoloniala världen: Salim kommer från en gammal indisk köpmanssläkt. Han slår sig ner i ett icke namngivet afrikanskt land, i en icke namngiven stad vid flodens krök. Där får han på nära hålla uppleva vad som blir kvar när det forna kolonialväldet rämnar.
Efter kolonialväldet samlar dessa två romaner vilka räknas till Naipauls allra främsta i en volym. I svensk översättning av Carl Sundell respektive Else Lundgren, med ett nyskrivet förord av författaren och litteraturvetaren Stefan Helgesson.

V. S. NAIPAUL [1932-2018] var en brittisk författare, född på Trinidad och Tobago. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2001 »för att ha förenat lyhört berättande och omutlig iakttagelse i verk som dömer oss att se den bortträngda historiens närvaro«.

»Knappast någon annan samtida författare kan tävla med V. S. Naipaul.« New York Times Book Review


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone