Jump to content
The library informs: You made it! Varmt välkommen till Lysekils nya e-boksbibliotek!
Cover for Panikattacker. Panikångest. Paniksyndrom.
Isbn: 978-91-8951-014-2
Publisher: Bokförlaget Upsaliensis AB
Category:
Education Philosophy Psychology Medicine & Health
Accessible since: February 2022
Narrator: Rolf Jansson
Length: 1 hour 48 minutes

Audiobook

Panikattacker. Panikångest. Paniksyndrom.

Ljudboken har producerats i samråd med leg. läkare, som dessutom är psykiater och leg. psykoterapeut.

Panikattack, ångestattack eller panikångestattack?

Trots de många olika namnen och uttrycken så är panikattack, ångestattack och panikångestattack samma sak, nämligen en stark och plötslig ångest, ofta tillsammans med olika fysiska symptom. När du är så orolig för att få en panikattack att det påverkar dig i din vardag kan du ha det som kallas för paniksyndrom.

En panikattack är inte farlig eller skadlig. Du kan varken dö, bli galen eller tappa kontrollen. En panikattack är bara mycket obehaglig. Kroppens larmsystem har aktiverats ”av misstag”. Det finns således inget farligt runt dig, även om det känns så. Det är bara ett falsklarm.

Istället för att tänka ”detta är fruktansvärt”, ”jag står inte ut”, ”jag klarar inte detta”, ”hur länge ska det pågå?” ska du bara acceptera förnimmelserna och stanna kvar i situationen. Försök inte att kämpa emot eller fly. Det är bättre att stanna kvar, acceptera rädslan, låta dig bli översvämmad, även om det känns mycket obehagligt.

En panikattack inträffar när din kropp reagerar på rädsla. Kort sagt, det är en överdrift av din kropps naturliga reaktion på spänning, stress eller fara. Panikattacker är mycket skrämmande. Medan en typisk panikattack bara varar mellan fem och 20 minuter, kan de komma i vågor, i upp till två timmar om du kämpar emot eller försöker fly. Detta kan kännas som en livstid.

I denna kloka, stödjande bok förklarar Rolf Jansson tydligt och enkelt vad det är med våra sinnen och hjärnor som genererar symptomen på panikångest, vilka behandlingsmetoder som finns, och vilka självhjälpsåtgärder som du kan vidta, dels akut, dels långsiktigt, för att lindra och övervinna din panikångest.

Boken är skräddarsydd för dig som upplever panikattacker, känner dig orolig, grubblar över hälsan, fruktar ytterligare panikattacker och ifrågasätter varför ångesten dyker upp överhuvudtaget, kanske ofta eller kanske bara ibland. Boken ger snabba och lättillgängliga råd och praktiska strategier, som syftar till att hjälpa dig att minimera din värld av panikångest så att du framgångsrikt ska kunna tackla dina panikattacker.

Och vad kan vara bättre än att lita på din egen styrka för att ta dig igenom en plötsligt uppdykande panikattack?

Hela ditt liv kan komma att förändras. Du behöver inte längre vara på din vakt hela tiden. Du kommer att lära dig hur du tar itu med din panikångest och, förhoppningsvis, hur du blir av med panikattacker för gott.


Listen to sample
Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Smartphone